img_1309.jpg

Så får du vettigt ljud från din Chromecast Audio

(English below) Om du precis som jag fallit för att införskaffa den relativt billiga och smidiga lösningen att lyssna på musik o radio på din hemstereo via Google Chromecast Audio så kanske du också reagerat över det usla ljudet. Efter lite sökningar insåg jag att det helt enkelt är en inställning som inte är aktiverad out of the box som är problemet.

Om du kopplar din Chromecast Audio till en stereo ska du gå in i Android-appen, leta upp enheten och leta efter enhetsinställningar och sedan välja Ljud > Full Dynamic Range. Vips har du ett riktigt trevligt ljud istället för det burkiga mp3-ljudet som du får med standardinställningarna.

Mer info hos Google

Short in English: If you suffer from poor sound quality when connecting your Chrome cast audio to your HiFi or stereo amplifier at home please follow the instructions from Google to change settings that increases the quality dramatically.

sim

My favorite Fairphone 1 apps

simIt’s now been over two years with my Fairphone 1 and I have had time try the phones features over long time. I am still very impressed with what the Fairphone crew managed to achieve within (almost) timeframe and budget.

But there are a few things I miss from the Fairphone 1 right out of the box, luckily many of these shortcomings can be solved in the Google Play App Store.

There are a big bunch of apps that I use every day, but two of them works almost in the background making my life easier without taking my attention:

  • DualSim Ringtone
    A small free app that when it is installed will let you choose different ringtones for your different SIM cards. This let’s me have different ringtones for work and private calls, genius! And it does the same for text messages if you like.
  • Dual Sim control shortcut
    This small free app lets you add shortcuts to your homescreen to quickly turn individual SIM cards on and off in your Fairphone.
    Since this app is discontinued I also have tried Dual Sim Control quickly which also seems to do the same job.

Which are you best Fairphone apps?

IMG_0706-0.PNG

Klimatsäkrat Skåne

– Vi vet alla att klimatet förändras. Vi påverkas av klimatförändringarna. Vi avgör hur stora klimatförändringarna blir, så inleder Markku Rummakainen sin presentation.

Att klimatsäkra innebär att medvetet konkret minska utsläppen och att ta hänsyn till klimateffektiva. Men också att ta del av de utmaningar och möjligheter som klimatförändringarna innebär, tex när vi gör framtida investeringar som ska stå kvar länge.

För det första är det intressant att veta hur mycket varmare det kommer att bli i skåne. Vi vet inte riktigt idag, världen har inte valt spår ännu. Hur blir omvärldens ambitioner på klimatområdet. Får vi ett globalt koldioxidpris?
– Oavsett detta kan vi i skåne gå före med egna mål. Den utvecklade delen av världen måste gå före, därmed måste skåne som tillhör denna delen inget val än att gå före.

I rapporten skiljer vi på tvågradersvärlden och fyragradersvärlden.
– I en tvågradersvärld minskar skåne sina utsläpp och anpassar sig. De globala utsläppen måste falla runt 2020/2025 för att kunna nå tvågradersmålet.
– I en fyragradersvärld minskar sina utsläpp, men världen går i otakt. Vi om får stora effekter och klyftor.

Ett alternativ är att minska utsläppen enligt en tvågradersvärld men ta höjd och klimatanpassa efter en fyragradersvärld.

Vi ha redan idag fått på plats det mesta av den infrastruktur som kommer finnas i framtiden, och den är nödvändigtvis inte klimatsäkrad.
– I kustnära områden kan vi välja olika strategier, försvar, attack eller reträtt.

Hur formas framtiden?
– Succesiva förändringar, som effektivisering av befintlig teknik, men också omvandlingar som skapar förutsättningar, hanterar målkonflikter och omvandlar dem till lösningar.

De närmaste 10-15 åren är avgörande.
– Då avgörs om vi går mot två eller fyragradersvärlden, eller i allra värsta fall om det blir mer än så. De närmaste åren avgör också om vi blir frånåkta i utvecklingen eller ej.

– Slutligen; Exitstrategier, det är svårt att tänk att vi ska vänta med att ta beslut inför framtiden med allt vi vet, men samtidigt måste vi ta besluten på ett sådant sätt att vi har inbyggda exitstrategier så vi kan ändra kurs om vi framtiden visar att det är nödvändigt, avslutar Markku.

Från presentationen av rapporten Klimatsäkrat Skåne på Börshuset i Malmö 2015-01-26. http://bambuser.com/channel/klimatsamverkanskane

IMG_0546.JPG

Rory Sutherland: “If you do great communication don’t only talk to the driver”

Precis som Kahneman beskriver Rory hur vår hjärna har två olika system där system 1 tar omedelbara instinktiva beslut tar system 2 mer genomtänkte, men energikrävande beslut. Rory kallar dock system 1 för elefanthjärnan och system 2 för elefantföraren.

Elefanthjärnan som sparar på blodsockret tänker att den enklaste vägen också är den rätta. “Det är inte enkelt, alltså är det nog inte meningen att jag ska göra det” tänker elefanthjärnan. Dessutom hatar vi människor osäkerhet, hellre riktigt säkra dåliga nyheter än osäkra bra nyheter är devisen.

“Reasons leads to conclusions, emotions leads to actions” säger Rory och menar att vi har en stor övertro på information. Vi vill tro att våra beslut bygger på underbyggda fakta, istället använder vi den rationella delen av hjärnan till att motivera de beslut vi redan tagit.

Ekonomer idag låtsas att ekonomi bygger på matematik o fysik, när det i själva verket bygger på psykologi, menar Rory. I vår kommunikation talar vi till system 2 men det är ju system 1 som gör nästan alla val i vardagen. Vi måste utforma kommunikationen så den är gjord för hur våra hjärnor funkar, inte tvärtom.

Vi måste även noga beakta i vilken ordning val ska göras i en beslutsprocess. På British airways hemsida fick besökarna tidigare välja flygklass innan de sett priserna, nu presenteras alla klasserna bredvid varandra öppet istället. Det gav BA 10milj pund i extra intäkter från webben.

Restauranger är utmärkta exempel på hur ett önskat beteende kan uppmuntras. Det är ingen slump att det delas ut bara en vinlista per bord, då väljer en för alla. Det heter förresten vinlista, inte dryckesmeny, ingen slump det heller. Massor av vin o sen lite sprit och alkoholfritt i slutet för de perversa. Budskapet är tydligt att det är vin som ska drickas här.

Som kunder är vi ofta lite tveksamma till att lämna ut våra personuppgifter, men omständigheterna är avgörande för om vi gör det eller ej. Ett test visar att 90% av en webbshops besökare ville avklara köpet utan registrering o sen lämnade sina personuppgifter frivilligt. Samma för HIV-test, oavsett om testet var positivt eller negativt lämnade deltagarna glatt sina kontaktuppgifter efter test och provsvar – men inte innan.

Jag vägledde en butik i Köpenhamn, berättar Rory, att låta tre av de anställda att leka kunder när butiken var tom var ett framgångskoncept, vår elefant hjärna vill göra som andra gör, därför upplevs en tom butik som obehaglig att gå in i.

Doktorn kan lära mycket av dessa mekanismer och till exempel se till att patienterna äter hela sina antibiotikakurer istället för att sluta halvvägs. Ge inte 26 vita tabletter utan tjugo vita o sex blå, säg åt patienten att först äta de vita o sen de blå, då kommer garanterat kuren att fullföljas.

Det vi tror oss uppleva är en mental konstruktion utifrån tillgänglig information. Vi gissar helt enkelt vad som händer utifrån tillgänglig information. Om någon till exempel säger exakt samma stavelse men formar munnen annorlunda vid olika tillfällen kommer vi som betraktare höra något annat den andra gången.

Vi människor upplever det mycket positivt att få göra små val i påtvingade situationer. På flygplanet gillar vi säte 7b lite extra för att vi valt det. Jmf vårdvalet.

En hög McDonalds-chef ska ha sagt att kunderna vill inte ha den bästa burgaren i världen, de vill ha den som smakar likadant som den de åt sist. Vi föredrar helt enkelt det kända framför det okända, mat som inte dödade oss sist kommer nog inte göra det den här gången heller. Av detta skäl så föredrar vi kända varumärken, för de har ett rykte att förlora till skillnad från okända konkurrenter.

Rory avslutar med att sammanfatta allt i en mening;
“If you do great communication don’t only talk to the driver”

Citat jag (något motvilligt) tar med mig.
“If you never missed a plane, you’ve spent too much time on airports.”

P1170110.JPG

Supervalåret: Vem beslutar vad om miljön?

EU
EU-parlamentet stiftar europeiska lagar. Ungefär 60% av de lagar som röstas genom i Sveriges riksdag kommer från början från EU-parlamentet. Miljöfrågor är ofta gränsöverskridande och EU-länderna har därför gemensamma regler om utsläpp av växthusgaser, föroreningar och skydd för utrotningshotade växter och djur. Om du tycker att hela Europa borde satsa mer på vindkraft och solceller är det din EU-parlamentariker du ska kontakta.

Riksdagen
Riksdagen är det högsta beslutande politiska organet i Sverige och är de som bestämmer miljökvalitetsmålen och stiftar svenska lagar om bland annat miljöfrågor. Om du tycker att det behövs hårdare miljölagar i Sverige är det din riksdagspolitiker du ska kontakta.

Regionfullmäktige
Region Skåne, eller landstinget som det hette förr, ansvarar för bland annat kollektivtrafik och sjukvård. Om du tycker att det behövs fler pågatåg är det din regionpolitiker du ska kontakta.

Malmö kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige beslutar om bland annat trafik, byggande och skolor i Malmö. Om du vill att det ska byggas fler cykelbanor eller serveras ekologisk skolmat så är det din kommunpolitiker du ska kontakta.

On top of things

guldcykelDen gyllene damen på sin cykel vakar över Rådhuspladsen. Besökte idag danska State of green i deras nyinflyttade House of Green med kanske Norra Europas läckraste utsikt från takterassen (o kantinen) över Tivoli, Rådshuspladsen och själva Rådhuset. Gyllene damen har visst en manlig motsvarighet, men han kommer ut först vid dåligt väder. Symptomatiskt kanske.

Akta er

obh_nordica_2434_2435_Latte_ProntoJust nu lever jag i en period då allt går sönder. Kaffekvarnar, fönster och tvättmaskiner. Men vissa grejer är ju mer irriterande än andra, som mjölkskummaren här ovan till exempel.

Den la av efter redan några månader och blev utbytt mot en sprillans ny, som även den nu har havererat. En undermålig produkt helt enkelt. När jag tittar på internet ser jag att jag inte är ensam, det är massor av OBH Nordica 2434/2435 Latte Pronto som har kastat in handduken pinsamt tidigt.

Som tur är har inget viktigt gått sönder i mitt liv, bara grejer.

Köpenhamn imponerar

skulddittskrald_200Det är svårt att ha en dag på andra sidan sundet utan att bli imponerad.

Är det inte cykelmotorvägar är det kanske arkitekturen, den loja stilen, den anarkistiska takgraffitin (surrender is not an option Pia K!) eller helt enkelt bara storstadskänslan utmed sjöarna.

Men den här gången fastnade jag för Skrump dit skrald!