IMG_0706-0.PNG

Klimatsäkrat Skåne

- Vi vet alla att klimatet förändras. Vi påverkas av klimatförändringarna. Vi avgör hur stora klimatförändringarna blir, så inleder Markku Rummakainen sin presentation.

Att klimatsäkra innebär att medvetet konkret minska utsläppen och att ta hänsyn till klimateffektiva. Men också att ta del av de utmaningar och möjligheter som klimatförändringarna innebär, tex när vi gör framtida investeringar som ska stå kvar länge.

För det första är det intressant att veta hur mycket varmare det kommer att bli i skåne. Vi vet inte riktigt idag, världen har inte valt spår ännu. Hur blir omvärldens ambitioner på klimatområdet. Får vi ett globalt koldioxidpris?
- Oavsett detta kan vi i skåne gå före med egna mål. Den utvecklade delen av världen måste gå före, därmed måste skåne som tillhör denna delen inget val än att gå före.

I rapporten skiljer vi på tvågradersvärlden och fyragradersvärlden.
- I en tvågradersvärld minskar skåne sina utsläpp och anpassar sig. De globala utsläppen måste falla runt 2020/2025 för att kunna nå tvågradersmålet.
- I en fyragradersvärld minskar sina utsläpp, men världen går i otakt. Vi om får stora effekter och klyftor.

Ett alternativ är att minska utsläppen enligt en tvågradersvärld men ta höjd och klimatanpassa efter en fyragradersvärld.

Vi ha redan idag fått på plats det mesta av den infrastruktur som kommer finnas i framtiden, och den är nödvändigtvis inte klimatsäkrad.
- I kustnära områden kan vi välja olika strategier, försvar, attack eller reträtt.

Hur formas framtiden?
- Succesiva förändringar, som effektivisering av befintlig teknik, men också omvandlingar som skapar förutsättningar, hanterar målkonflikter och omvandlar dem till lösningar.

De närmaste 10-15 åren är avgörande.
- Då avgörs om vi går mot två eller fyragradersvärlden, eller i allra värsta fall om det blir mer än så. De närmaste åren avgör också om vi blir frånåkta i utvecklingen eller ej.

- Slutligen; Exitstrategier, det är svårt att tänk att vi ska vänta med att ta beslut inför framtiden med allt vi vet, men samtidigt måste vi ta besluten på ett sådant sätt att vi har inbyggda exitstrategier så vi kan ändra kurs om vi framtiden visar att det är nödvändigt, avslutar Markku.

Från presentationen av rapporten Klimatsäkrat Skåne på Börshuset i Malmö 2015-01-26. http://bambuser.com/channel/klimatsamverkanskane

IMG_0546.JPG

Rory Sutherland: “If you do great communication don’t only talk to the driver”

Precis som Kahneman beskriver Rory hur vår hjärna har två olika system där system 1 tar omedelbara instinktiva beslut tar system 2 mer genomtänkte, men energikrävande beslut. Rory kallar dock system 1 för elefanthjärnan och system 2 för elefantföraren.

Elefanthjärnan som sparar på blodsockret tänker att den enklaste vägen också är den rätta. “Det är inte enkelt, alltså är det nog inte meningen att jag ska göra det” tänker elefanthjärnan. Dessutom hatar vi människor osäkerhet, hellre riktigt säkra dåliga nyheter än osäkra bra nyheter är devisen.

“Reasons leads to conclusions, emotions leads to actions” säger Rory och menar att vi har en stor övertro på information. Vi vill tro att våra beslut bygger på underbyggda fakta, istället använder vi den rationella delen av hjärnan till att motivera de beslut vi redan tagit.

Ekonomer idag låtsas att ekonomi bygger på matematik o fysik, när det i själva verket bygger på psykologi, menar Rory. I vår kommunikation talar vi till system 2 men det är ju system 1 som gör nästan alla val i vardagen. Vi måste utforma kommunikationen så den är gjord för hur våra hjärnor funkar, inte tvärtom.

Vi måste även noga beakta i vilken ordning val ska göras i en beslutsprocess. På British airways hemsida fick besökarna tidigare välja flygklass innan de sett priserna, nu presenteras alla klasserna bredvid varandra öppet istället. Det gav BA 10milj pund i extra intäkter från webben.

Restauranger är utmärkta exempel på hur ett önskat beteende kan uppmuntras. Det är ingen slump att det delas ut bara en vinlista per bord, då väljer en för alla. Det heter förresten vinlista, inte dryckesmeny, ingen slump det heller. Massor av vin o sen lite sprit och alkoholfritt i slutet för de perversa. Budskapet är tydligt att det är vin som ska drickas här.

Som kunder är vi ofta lite tveksamma till att lämna ut våra personuppgifter, men omständigheterna är avgörande för om vi gör det eller ej. Ett test visar att 90% av en webbshops besökare ville avklara köpet utan registrering o sen lämnade sina personuppgifter frivilligt. Samma för HIV-test, oavsett om testet var positivt eller negativt lämnade deltagarna glatt sina kontaktuppgifter efter test och provsvar – men inte innan.

Jag vägledde en butik i Köpenhamn, berättar Rory, att låta tre av de anställda att leka kunder när butiken var tom var ett framgångskoncept, vår elefant hjärna vill göra som andra gör, därför upplevs en tom butik som obehaglig att gå in i.

Doktorn kan lära mycket av dessa mekanismer och till exempel se till att patienterna äter hela sina antibiotikakurer istället för att sluta halvvägs. Ge inte 26 vita tabletter utan tjugo vita o sex blå, säg åt patienten att först äta de vita o sen de blå, då kommer garanterat kuren att fullföljas.

Det vi tror oss uppleva är en mental konstruktion utifrån tillgänglig information. Vi gissar helt enkelt vad som händer utifrån tillgänglig information. Om någon till exempel säger exakt samma stavelse men formar munnen annorlunda vid olika tillfällen kommer vi som betraktare höra något annat den andra gången.

Vi människor upplever det mycket positivt att få göra små val i påtvingade situationer. På flygplanet gillar vi säte 7b lite extra för att vi valt det. Jmf vårdvalet.

En hög McDonalds-chef ska ha sagt att kunderna vill inte ha den bästa burgaren i världen, de vill ha den som smakar likadant som den de åt sist. Vi föredrar helt enkelt det kända framför det okända, mat som inte dödade oss sist kommer nog inte göra det den här gången heller. Av detta skäl så föredrar vi kända varumärken, för de har ett rykte att förlora till skillnad från okända konkurrenter.

Rory avslutar med att sammanfatta allt i en mening;
“If you do great communication don’t only talk to the driver”

Citat jag (något motvilligt) tar med mig.
“If you never missed a plane, you’ve spent too much time on airports.”

P1170110.JPG

Supervalåret: Vem beslutar vad om miljön?

EU
EU-parlamentet stiftar europeiska lagar. Ungefär 60% av de lagar som röstas genom i Sveriges riksdag kommer från början från EU-parlamentet. Miljöfrågor är ofta gränsöverskridande och EU-länderna har därför gemensamma regler om utsläpp av växthusgaser, föroreningar och skydd för utrotningshotade växter och djur. Om du tycker att hela Europa borde satsa mer på vindkraft och solceller är det din EU-parlamentariker du ska kontakta.

Riksdagen
Riksdagen är det högsta beslutande politiska organet i Sverige och är de som bestämmer miljökvalitetsmålen och stiftar svenska lagar om bland annat miljöfrågor. Om du tycker att det behövs hårdare miljölagar i Sverige är det din riksdagspolitiker du ska kontakta.

Regionfullmäktige
Region Skåne, eller landstinget som det hette förr, ansvarar för bland annat kollektivtrafik och sjukvård. Om du tycker att det behövs fler pågatåg är det din regionpolitiker du ska kontakta.

Malmö kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige beslutar om bland annat trafik, byggande och skolor i Malmö. Om du vill att det ska byggas fler cykelbanor eller serveras ekologisk skolmat så är det din kommunpolitiker du ska kontakta.

On top of things

guldcykelDen gyllene damen på sin cykel vakar över Rådhuspladsen. Besökte idag danska State of green i deras nyinflyttade House of Green med kanske Norra Europas läckraste utsikt från takterassen (o kantinen) över Tivoli, Rådshuspladsen och själva Rådhuset. Gyllene damen har visst en manlig motsvarighet, men han kommer ut först vid dåligt väder. Symptomatiskt kanske.

Akta er

obh_nordica_2434_2435_Latte_ProntoJust nu lever jag i en period då allt går sönder. Kaffekvarnar, fönster och tvättmaskiner. Men vissa grejer är ju mer irriterande än andra, som mjölkskummaren här ovan till exempel.

Den la av efter redan några månader och blev utbytt mot en sprillans ny, som även den nu har havererat. En undermålig produkt helt enkelt. När jag tittar på internet ser jag att jag inte är ensam, det är massor av OBH Nordica 2434/2435 Latte Pronto som har kastat in handduken pinsamt tidigt.

Som tur är har inget viktigt gått sönder i mitt liv, bara grejer.

Köpenhamn imponerar

skulddittskrald_200Det är svårt att ha en dag på andra sidan sundet utan att bli imponerad.

Är det inte cykelmotorvägar är det kanske arkitekturen, den loja stilen, den anarkistiska takgraffitin (surrender is not an option Pia K!) eller helt enkelt bara storstadskänslan utmed sjöarna.

Men den här gången fastnade jag för Skrump dit skrald!

Daniels Twitterflöde 2010

 1. “tillväxten ökar soptipparna minskar”, (http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article629578/Sopberget-ar-en-myt.html) men frycklund (svenskt näringsliv) glömmer nämna att vi har deponiförbud o bränner skiten, idioter! about 3 hours ago from mobile web
 2. kul o vara kommunikatör på malmö stad idag http://www.idg.se/2.1085/1.294080/malmos-virtuella-totalflopp 9:54 PM Feb 12th from web
 3. dagens ord är köttklister, utan tvekan. 6:37 PM Feb 9th from web
 4. @XzanderX Aarghh.. batterexplosionen är lösenordsskyddad, nu får jag vänta en hel månad för att se hur det ser ut, hälsa asien 9:36 PM Feb 8th from web in reply to XzanderX
 5. @torbillgren http://sydsvenskan.se/omkretsen/article626923/Sydafrikas-president-kopte-adventsljusstakar-fran-butik-i-Svedala.html 12:55 PM Feb 5th from web in reply to torbillgren
 6. jag hittade alexandriabiblioteket under sinaiöknen, o där fanns originalbibeln som visar att israel ligger i saudiarabien, sjukt bra bok… 10:07 PM Feb 4th from web
 7. @annika_lantz Det här är stort, det här är sjukt stort. TextTV är för min generation vad gurkburken är för handbollslandslaget. 2:13 PM Feb 3rd from web in reply to annika_lantz
 8. “håll tummarna för SAAB, det är du som betalar om det går åt skogen”, tidningen Fokus sätter tummen på det vi alla tänker 11:10 PM Feb 2nd from web
 9. ska snart ta hand om 2 sjuklingar istället för 1, men 1 sitter fast på tåget o verkar inte riktigt komma nånvart. det är ju helt sjukt. 9:43 PM Jan 29th from web
 10. jag som sett fram så mot voddler, ska jag seriöst betala 30 spänn för att se armageddon? 11:17 PM Jan 20th from mobile web
 11. jag satsade på 50 graders temperaturskillnad, det blev bara 25. Jag som hört så mkt om den svenska vargavintern jag missat… 8:08 PM Jan 17th from web